сряда, 26 август 2009 г.

Клуб "Вчерашна жена"

Публикувано в БГРепортер на 09/08/2009 г.

Всеки от вас е виждал групичка от жени, разговарящи шумно и весело или шушукащи притеснено - млади, не толкова млади, по-възрастни, усмихнати, намусени... Гледайки отстрани, мъжете се чудят на непресъхващата женска словоохтливост или се притесняват дали пък не одумват точно тях, а жените знаят – това са редките моменти на бягство от забързания ден, минутите за среща с добрите стари приятелки, за които уж знаем всичко, но винаги има нещо ново за казване.

Моята групичка е на средна възраст. След дълго отлагане и непрекъсната промяна на уречения ден и час най-сетне се бяхме събрали около малката кръгла масичка в любимото кафене и разговаряхме оживено, разпалено. Споделяхме преживявания от временно спечелени служебни и лични битки, разменяхме рецепти за разнообразяване на сивото ежедневие, въздишахме за пропуснати възможности и несбъднати мечти. Моментното мълчание между две носталгични въздишки обаче неочаквано бе нарушено от млад мъжки глас: "Те, днешните жени, не са като вас. Що не го разберете!"

Вперихме поглед в двадесетинагодишия младеж - можеше да бъде наш син. Стоeше изпъчен като млад петел - наежен, готов да влезе в саможертвена битка, декорирана с хвърчаща перушина. Гордо вирнал клюн, накривил гребен... Внушителната му осанка казваше без думи: "Рекох и отсекох!". Но явно опулените очи на поостарелите кокошки срещу него го накараха да обоснове своята кратка и ясна концепция.

Пое дълбоко въздух и с досада започна да разяснява: "Какво кудкудякате за книги, за учене, за провалена или успешна кариера – днешната жена е по-ангажирана, защото държи на външния си вид. Гледа малки деца, а пък ваш'те вече са пораснали, та ви е лесно. Като сте учили и работите, да не сте станали милионерки?! Не сте случили и това си е! А днешните жени и с любовта се справят по-добре..." И преди да се завърти кръгом и да замарширува в такт с тържествения звън на фанфари, звучащ в малката му главица, разтърси величествено перушината си и помаха пренебрежително с криле: "Кокошки! Вместо да си поклюкарят в салона за разкрасяване, те ще ми спасяват света... на чаша кафе с мляко!"

Поогледахме се една друга - от глава до пети, отвътре навън и ... обратно. Добре облечени, с лек грим, дори симпатични, обичащи, обичани... Странна работа! Дали защото сме от "вчерашните" жени, но нещо не схванахме тази нова класификация. И през уж съвременните ни мъдри глави запрепускаха едни "де моде" - мисли... Страшна работа!

Е, намерихме си нова задачка - да си направим едно женско проучване - набързо, тук и сега, без претенции за представителност или категоричност в резултатите. Един анализ, направен от "вчерашни" жени, който да им помогне да открият разликите си с "днешните". Набрахме мислено базата данни, припомняйки си жените, които познаваме - дъщери, приятелки, познати, майки, баби... Започнахме да разхвърляме по графи – днешни, вчерашни, онзи-деншни, по-онзи-деншни... После ги пререждахме по други категории – характери, желания, мечти, постижения, образование, отношение към любовта, семейството, професионални амбиции, външен вид, облекло...

Като погледнахме резултатите..... Олеле, оплели сме се като пилета в кълчища!
Бяхме стигнали до един-единствен категоричен извод: "Всички жени знаят какво искат". Има само малка разлика в исканията.

Някои жени искат да знаят и искат да могат. Искат да открият любовта на живота си – онзи приказен принц, с когото да си народят много деца. Принцът, с когото заедно ще сменят памперси и ще четат поезия, ще споделят уморено отминалия работен ден, слушайки музика и ще плануват далечно приказно пътешествие, докато търсят по джобовете монетата, която не достига, за да се плати сметката... Принцът, с когото ще споделят "воли и неволи", а те самите ще се чувстват принцеси. Искат да разказват, да споделят. Искат да изслушват и да бъдат чути.

Други жени искат най-скъпото бижу от витрината, искат вятъра да развява косите им, когато са седнали зад волана на летящото кабрио /е, може и на съседната седалка/. Искат непрекъсното подтвърждение от околния свят, че са неотразими и неповторими по походка и цвят на гривата. Искат да ги проследяват възбудени мъжки погледи и завистливи женски очи, защото са облечени по "последен писък на модата" – в маркова дрипа, оскъдно покриваща майсторската творба на личния им пластичен хирург. Искат да родят едно дете /половин не може/, за да поддържат жив пламъка на любовта си... към парите. Или като доживотната застраховка за тлъста месечна издръжка... Искат да говорят само те, да изливат дълги тиради... състоящи се от две провлечени възклицания – "Ооох!" и "Ааах!".

Но кои са "днешните" жени и кои - "вчерашните"?! Не бяхме намерили отговора.

Не бързайте и вие да се причислявате в графите "Днешни" или "Вчерашни". Такава класация няма. Жените са хубави и грозновати, умни и глуповати, амбициозни и по-кротки. Има влюбени, разлюбени, смели, страхливи, обичащи и мразещи. Има отворени към света и затворени в свой свят. Жените са ... всичко, което ви дойде наум. Има ги днес, имало ги е и вчера. Ще ги има и утре - искащи, можещи, търсещи, упорити, капризни или суетни...

Импровизираното ни спешно проучване за малко да завърши с неуспех, но нали сме ЖЕНИ, няма да се предадем лесно. Да не сме вчерашни, я! Решихме да продължим изследването при следващото ни събиране. Има предложения да продължим същият ред на мисли, само че в мъжки род... Какви ли са днешните мъже?!

И още нещо - вече няма да сме групичка на средна възраст, а почетни членове на Клуб "Вчерашна жена".

1 коментар:

  1. Жените са вечни. Каквито сме били преди 100 години, такива сме и днес. И понеже сме жени, на нас ни е позволено да не се побираме в предварително зададените рамки.

    Какви са днешните мъже?

    Може би малко по-нежни, малко по-капризни, разглезени от правото да не печелят единствено те прехраната на цялото семейство. Оскубани, във форма, фризирани и напудрени. Като при жените - на някои им предстои да узреят, на други само да се скапят.

    Много е приятно да те чета ...

    ОтговорИзтриване