петък, 21 август 2009 г.

Плюс и минус – проста аритметика !?

Публикувано в БГРепортер на 02/02/2009 г.


Десетки години старателно предвиждам, изчислявам и ...преначертавам един проект. Амбициозен проект с гръмко име – "Моят живот". Плюс, минус, уравнение с едно неизвестно. Допуски, сглобки, стандарти. Разрез, сечение. Детайли и сборен чертеж. И, хоп...грешка! По–голяма от допустимата.

Всеки път, когато доволно погледна чистичкият чертеж на прилежно изчисления нов детайл от живота ми, реалността започва да нанася поправки. С голяма качествена гумичка безмилостно изтрива старателно начертаните тънки и дебели линии, заедно с пунктирите и щриховките. И нито простата аритметика, нито висшата математика ми се притичват на помощ.

Да, стандартите се променят, да, уравнението e с повече неизвестни, но "плюс" и "минус"...са си "плюс" и "минус"! Нали?!Или по–скоро, ДАЛИ?!

"Плюс" в живота е да си добър, да не лъжеш, да си борбен и човечен. Според мен. Но за други е "минус". "Плюс" е да учиш, да помагаш, да си всеотдаен и грижовен... мисля си аз, но все се намира някой умник, който да изкрещи: "Глупости на n-та степен!"

Парите са "минус"... Не, без тях не може. Значи са "плюс". Тогава аз съм на минус.

Ако "хикс" е бъдещето на децата, то вероятността да е с положителна стойност зависи от усилията, които ще положат самите те, като прибавим възпитателната функция на родителското тяло и умножим по коефициент на интелигентност. За други обаче тази формула е далеч по-елементарна – "хикс" зависи правопропорционално от цифрите в банковата сметка или от цифрите, изписани след марката и модела на татковата кола.

Едно е ясно - възрастта е растяща аритметична прогресия с разлика 1 и затова всяка година прибавям по 1 свещичка на тортата. Няма начин, времето върви напред. Да, ама за други е намаляваща - те изваждат, дори понякога с число, по-голямо от 1. Така са се отдали на химията, че объркват математиката.

Стотици задачи с "дадено" и "търси се", с уж еднакви условия, а различни отговори. Дали моите "плюсове" сами се преобразуват в "минуси" или бъркам още от самото начало? Трябва да направя проверка - плюс по плюс, минус по минус...

И докато аз замествам получените положителни или отрицателни стойности в сложната житейска формула, други вече знаят директно крайният резултат. Май сме учили различни математики. Или просто някой им подсказва?

Поредният грижливо начертан план от проекта "Моят живот" полита във формата на смачкана хартиена топка и попада права в целта. Кош! Старателно приглаждам новият бял лист и съсредоточено нанасям променените начални условия.

Отсега нататък:
-никакви точни планове и чертежи с определени размери, само скициране на ръка;
-преговор на "Теория на вероятностите";
-стриктни изчисления по зададените параметри и задължителна тройна проверка на получените резултати...

За по-добра организация и разпределение на времето с цел успешно завършване на проекта е препоръчително да си поставя някакъв срок за изпълнение, така няма се отпускам и да отлагам нещата. Но все пак трябва да е реалистичен, затова четливо и ясно записвам: "Краен срок: близките 50 години ± допустимото отклонение."

Няма коментари:

Публикуване на коментар