сряда, 19 август 2009 г.

Лос Рейес Магос или Дядо Коледа ?

Публикувано в БГРепортер на 09 /12/ 2008 г.


По традиция испанските деца очакват с нетърпение нощта на 5 срещу 6 януари, когато Лос Рейес Магос /Царете-магьосници/ ще оставят мечтаните подаръци. Само за добрите. Ако си бил непослушен през изминалата година ще получиш торбичка с карбон /въглен/. Вечерта на 5 януари и деца и възрастни се включват в специално организираното шествие-парад /кабалгата/, на което се изсипват тонове бонбони и с радостни възгласи всички посрещат Лос Рейес Магос – Мелчор, Гаспар и Балтазар.

Според легендата Тримата Царе-магьосници, символизиращи определена възраст, раса и континент, стигнали до Витлеем, водени от Витлеемската звезда. Там се поклонили на новородения Божи син и го дарили със царски подаръци - злато, тамян и смирна.

На следващия ден - 6 януари, близките се събират на семeен обяд, като на трапезата задължително присъства роскон /еl roscón de Reyes / - пръстеновиден сладкиш със сметанов или шоколадов пълнеж и украсен с желирани плодове. Всеки получава парче от роскона и търси своето "късметче". На когото се падне фигурката, получава царската корона, който пък открие зърното боб /la haba / не е късметлия – ще трябва да плати сладкиша.

С падането на европейските граници и съжителството на различни емигрантски общности традициите се променят. През последните години успешно се интегрира един чужденец - Папа Ноел /Дядо Коледа/. Въпреки негодуванието на някои заклети традиционалисти, децата приемат радушно белокосият старец. На Царете-магьосници пък им се налага да поучат малко чужди езици, за да могат да поздравят децата на имигрантите на майчиният им език. А щом става въпрос за подаръци, малчуганите не се затрудняват да напишат две писма - едно до Лос Рейес Магос и друго - до Дядо Коледа. Старателно обмислят съдържанието и удължават списъка с желанията. За всеки случай. Ако Дядо Коледа и Тримата царе са затруднени в избора на подарък, нека се споразумеят помежду си, но поне един от тях да им донесе играчка, а не само дрехи. След като пуснат цветните пликове в съответните специални пощенски кутии, за по-сигурно ще изпратят копие и по електронната поща. Оттук нататък да му мислят мама и татко.

За съжаление тази година пред родителите стои дилемата кого да "съкратят" - Лос Рейес Магос или Дядо Коледа. Причината е, че си имаме неканена гостенка – Нейно Величество Световната Икономическа Криза. Тя не е любимка дори и на най-малките членове на фамилията, защото не подарява, а краде. Тя отне работата на татко, тя открадна от парите на мама и заради нея липсват много от лакомствата в кухненския шкаф. Нейно Величество Кризата открадна усмивките и накара хората да говорят само за нея. Дори мама и татко си шушукат за предприемане на адекватни мерки за изгонването й. Но все пак е Коледа, а на Коледа се случват чудеса. Малките "умни главички" задълбочено анализират положението и излизат с твърдото решение, че трябва да има съкращения... на излишните разходи – например подаръците за родителите.


Ех, скъпи родители, тази година Дядо Коледа ще ни подмине, но пък Лос Рейес Магос със сигурност ще ни оставят торбичка с "карбон". Добре, че не е истински, а просто черен захарен бонбон!

Няма коментари:

Публикуване на коментар