вторник, 18 август 2009 г.

Министър Масларова ще открие Трудова информационна борса в Мадрид

Публикувано в БГРепортер на 12/11/2008

"На 15 ноември 2008 г. в Мадрид, Кралство Испания, под патронажа на министъра на труда и социалната политика г-жа Емилия Масларова, ще се проведе Трудова информационна борса – Мадрид." Това е част от текста на поканата, която получиха някои българи, живеещи и работещи в Испания. Въпросната покана е приложен файл към електронно писмо /написано на латиница/ на съветника по трудовите и социални въпроси към Посолството на РБългария в Мадрид:"Zraveyte na vsichki,Blagodaria vi za popalnenite anketni karti i zatova, che ste ostavili vashite koordinati.Prilovena vi izprashtam informacia otnosno datata, miastoto i vremeto na provejdane na informacionnata trudova borsa"...

Касае се за кампанията на Министерството на труда и социалната политика – "пилотно изследване на нагласите на българските граждани, работещи в Кралство Испания, да се завърнат да работят в България, и нагласите на работодателите в България да наемат завърнали се български граждани". В тази връзка въпросните български граждани и заинтересованите работодатели имаха възможността до 25 септември т.г. да попълнят анкетни карти, качени на Интернет-страниците на Посолството на България в Мадрид, на Министерството на труда и социалната политика, на Държавната агенция на българите в чужбина и на Агенцията по заетостта. Голяма част от българските имигранти научиха за това проучване случайно от близки и познати.И то далеч след приключването на кампанията.
На 29 октомври в сайта на Министерството на труда и социалната политика е публикувано съобщение на пресцентъра, озаглавено "По специалността си не работят 64.7% от българите, работещи в Испания". Оттам научаваме, че: "64.7% от българите, работещи в Испания, не работят по специалността си, а едва при 27.4% работата в Испания е в съответствие с придобитата специалност" и също "че има несъответствия между равнището на необходимата квалификация за изпълнението на работата в Испания и тази в България - за над половината от респондентите (51.9%) дейността им в Испания изисква много по-ниска или по-ниска квалификация отколкото тази в България. 52.4% от работещите в Испания българи са със средно и средно специално образование, а 38% имат висше образование."

Обезпокоява ни фактът, че "възрастовата структура на работещите в Испания българи е изключително млада. Основната част от работещите са на възраст 25 – 39 години – обхващат близо 53.5% от всички включени в изследването, делът на емигрантите на 40 – 49 години е 23.8%, относителните дялове на емигрантите във възрастовите групи до 24 г. и над 55 г. са приблизително равни и са около 5.5-5.6%."

"Най-голяма част от анкетираните посочват заплата от 1500 лева, а 28 % от нашите сънародници отговарят, че ще се завърнат обратно в България при заплащане от 500 до 1200 лева." Това вече е всеизвестно . Достатъчно е да прочетем заглавията на статиите в някои български всекидневници.

Научаваме и резултатите от анкетите, попълнени от общо 181 работодатели "Най-висок е броят и относителният дял на средните работодатели – 38.6%; малките са 31.7% " и "предлаганата средна работна заплата по равнище /вид на работните места се получават следните стойности: базово - 620.00 лв., средно - 803.70 лв. и специализирано - 1064.10 лв."

В съобщението на пресцентъра никъде не се споменава какъв е БРОЯТ на попълнилите анкетата българи, живеещи в Испания. Не научаваме и как са отговорили българските имигранти на въпросите "Какво Ви харесва в Испания?", "Осигурява ли Ви испанският работодател?" и "Какво трябва да се промени в България?" Дали случайно са пропуснати резултатите от отговорите на тези по-съществени /според имигрантите/ въпроси? Дали точно в тези резултати не се крие истината за "нагласата" на българските граждани в чужбина? Или е невъзможно с точни цифри и относителни дялове да се определи разочарованието от безхаберието, злобата,бюрокрацията, престъпността, лудостта по пътищата ...

По-реална представа за това дали ще се завърнат "испанските" българи придобиваме от страниците на в. "Нова дума" /вестникът на българите в Испания/, брой 263: "...въпреки че работните им места вече изглеждат застрашени, повечето българи в Испания гледат скептично на възможността да се приберат у дома. Около 40% от анкетираните от социалното министерство са заявили, че биха работили в България срещу поне 2000 лв. на месец, а някои пишат във форумите за емигранти в интернет, че не биха го направили и за 5000 лв. на месец, защото са в чужбина не за пари, а за да избягат от “корупцията и посредствеността."

Според повечето имигранти тази инициатива е поредното отчитане на дейност за редица наши институции, поредното симулиране на активност и загриженост към българските граждани. "Molia tezi otvas koito ne sami otgovorili da potvardiat po e-mail uchastie/neuchastie v trudovata borsa. Zalata e za okolo 200 mesta." Това е цитат от второто електронно писмо на съветника по трудовите и социални въпроси, което съдържа и допълнителна информация: "Kam momenta ot strana na rabotodateli sa potvardili uchastie okolo 10 firmi, mejdu koito Glavbulgarstroi, Besttehnika-Radomir (osnoven predmet na dejnost - proizvodstvo na oborudvane za stomanodobiv, cvetna metalurgia, cimentova promishlenost, rudodobiv, patno stroitelstvo i pr.) Koka kola Bulgaria, Franc Meri (proizvodstvo na damska konfekcia sas sobstvena mreja v stranata), Boruy AD (proizvodstvo na sglobiaemi konstrukcii, metaln i smeseni konstrukcii i pr.), Ideal Standart, DZU-Stara Zagora. Ochakvame prisastvie i na predstaviteli na ispanski firmi s dejnost v Bulgaria."

Ако решите да търсите информация за предстоящата среща в интернет-страницата на Посолството на РБългария в Мадрид просто ще си загубите времето.За сметка на това в сайта на Министерството ще откриете достатъчно подробности за организацията и провеждането на Трудовата борса: "ще бъде открита от министър Емилия Масларова, ще бъдат изнесени презентации от представители на МТСП, Агенцията за българите в чужбина и работодателските организации с последваща дискусия, по време на която ще могат да се задават въпроси към представителите на администрацията и работодателите. След официалното откриване чрез подготвените информационни щандове на българските работодатели се предоставя възможност за срещи и пряко договаряне с български работници в Испания, които желаят да се завърнат в България."

Според статистиките на Испанското министерство на труда и имиграцията към 30.06.2008 броя на легалните имигранти в Кралство Испания е 4 169 086. Класифицирани по националности в процентно отношение най-многобройни са румънските емигранти (16,50%), които за първи път изместват мароканците (16,17%).Българите заемат 6-та позиция(3,34%), предхождани от британците (4,92%). В цифри броят на българските имигранти със сертификат за резиденция е 138 970. 124 790 от тях са на възраст между 16 и 64 години.

Трудовата борса в Испания е първата, която се провежда от Министерството на труда и социалната политика. В момента анкетни карти попълват българските граждани, работещи в Гърция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар