вторник, 18 август 2009 г.

Руската църква в Алтеа, Испания


Публикувано в БГРепортер на 14/11/2008 г.

На км.163 по национален път N-332 /Валенсия-Аликанте/ една "странна сграда", разположена в живописна местност близо до луксозен курортен комплекс, привлича учудените погледи на пътуващите чуждестранни туристи. Това е руската църква "Свети Архангел Михаил" - първият руски православен храм на територията на Испания.
 
Инициативата за построяването ѝ започва през 1996 година по идея на руския бизнесмен Михаил Боцко. Набирането на необходимите документи и разрешителни е свързано с много проблеми и протакане от страна на местната администрация. Решаваща се оказва намесата и подкрепата на рускит музикант Мстислав Ростропович.
Първият камък е положен на 21 ноември 2002 г. Архитектурният проект е по образец на църкви от Архангелска област, датиращи от ХVII в. Дървеният материал е докаран от Урал, позлатения купол и кръстта са изработени в град Волгодонск, Русия. Камбаната, изработена и поставена от испанска фирма, е снабдена с електронна система, включваща около 20 вида православни камбанни звънения.
На 30 април 2005 г. във все още недостроеният храм е проведена първата църковна служба. Присъстват емигранти от различни националности, но обединени от православната вяра – руснаци, украинци, молдовци, румънци, гърци, сърби, грузинци, арменци и българи.
Хиляди испанци и чужденци, живеещи в региона, посещават Руската църква в Алтеа в качеството си на туристи. Проявяват интерес към историята, възхищават на архитектурния шедьовър и на майсторството на неговите създатели.
Стотици българи, живеещи в региона на Валенсия и Аликанте често идват тук. Вярващите - да се помолят, атеистите – от любопитство. И всички палят свещичка за здраве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар